Het verhaal van de immigrant is universeel door de eeuwen heen. Je ziet geen perspectief in eigen land, je besluit te vertrekken en je bereikt het point of no return, je vecht je in om een plek te veroveren in je nieuwe land en je mijmert over het oude. Dat geldt voor de mensen die vervolgd werden vanwege hun godsdienst op politieke overtuiging en hier vrijheid vonden, voor gastarbeiders die hier hun kinderen een betere toekomst konden geven, voor de mensen die op de vlucht gingen voor oorlog en honger… Natuurlijk is er discussie over hoeveel nieuwe immigratie de stad aankan, maar inmiddels heeft Rotterdam honderdduizenden verhalen van de landverhuizers die hier hun draai gevonden hebben. De persoonlijke ontmoeting is de beste stap naar een prettige samenleving waarin we het misschien niet eens worden, maar elkaar met open vizier tegemoet treden.